kanervaviitanen Se toinen poliitikko-Kanerva.

Sivistyneeseen yhteiskuntaan ei kuulu eläinten laiminlyönti

Keskustelemme yhteiskunnassa liian vähän eläimistä. Siksi ilahduin siitä, kuinka hallituksen uuden eläinlakiluonnoksen myötä moni heräsi horroksesta puolustamaan eläinten oikeuksia. Yleisessä keskustelussa on nähtävissä voimakas vastakkainasettelu: tuottajapuoli, joka pelkää liian tiukan eläinlain tuovan liian suuria tuotantokustannuksia sekä aktivistipuoli, joka pelkää liian löperön eläinlain lisäävän eläinten laiminlyöntiä.

Itse olen tavallisena pulliaisena jossain tuon vastakkainasettelun välimaastossa. Eläinten pahoinvointi herättää minussa negatiivisia tunteita, kuten suurimmassa osassa ihmisiä. En pysty katsomaan itkemättä PETA:n videoita, joissa kulkukoiria heitetään jätemyllyyn ja sioille annetaan sähköshokkeja. Pyrin elämään vegaanisesti, mutta sorrun säännöllisin väliajoin Fazerin siniseen sekä Polar-palajuustoon, vaikka en pystyisi itse ikinä kytkemään lehmää kaulasta kiinni navettaan. 

En myöskään edusta poliittiselta ideologialtani vihervasemmistoa, joka on Suomessa parhaiten profiloitunut eläinoikeuksien puolestapuhujana. Oma aatteellinen taustani on liberalismi, joka korostaa mahdollisimman laajaa yksilön- ja elinkeinovapautta. Moni saattaa kysyä, että eikö tällainen arvomaailma ole täysin ristiriidassa sen kanssa, että kannatan tiukkaa eläinsuojelulakia? Nostan nyt etusormeni pystyyn ja sanon, että ei ole. Minulle liberalismin perusajatus tarkoittaa, että ihmisellä on oikeus elää ja elättää itsensä haluamallaan tavalla, kunhan ei vahingoita muita ihmisiä, eläimiä tai ympäristöä. 

Edellä mainittu lause pätee myös elinkeinovapauteen. Ihmisellä on oikeus valita elinkeinonsa, mutta hänen on myös lain edessä kannettava vastuu siitä, ettei hän aiheuta elinkeinollaan muille eliöille tarpeetonta kärsimystä. Tämän takia tarvitsemme uuden ja tiukemman eläinsuojelulain. Porsitushäkit, parsinavetat, rajoitettu vedensaanti ja sairaalloiseksi jalostaminen eivät kuulu moderniin yhteiskuntaan - eivätkä varsinkaan haaveilemaani vapausvaltioon.

Villeimmissä utopioissani lehmät ja emakot kirmaisivat vapaina niityllä ja jokaisen joulupöydässä olisi tofukinkku. Tahdon kuitenkin olla realisti. En usko, että minun elinaikanani saavutamme yhteiskunnan, jossa eläinten tehotuotantoa ei ole olemassa. Sen sijaan minun elinaikanani saatamme nähdä yhteiskunnan, jossa tuotantoeläimillä on nykyistä paljon paremmat oltavat.

 

Kirjoittaja on liberaalipuolueen Facebook-vastaava, liberaalinuorten järjestösihteeri sekä koiraintoilija.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Toni Rintala

Sivistyneeseen yhteiskuntaan ei kuulu ihmisten laiminlyönti. Valitettavasti sitä laiminlyöntiä tapahtuu paljon.

Pekka Iiskonmaki

''Sivistyneeseen yhteiskuntaan ei kuulu eläinten laiminlyönti''

Kyse on kansanluonteesta ja yksilön vastuu eläimistään.

Marke Kasurinen

Pidän eläinten hyvinvointia itsestäänselvyytenä. Olen maatilalta kotoisin ja nähnyt pienestä, miten toimitaan eläinten hyvinvointi edellä. Lehmät kulkevat vanhasta tottumuksesta ulos, nuoremmat kulkevat perässä tai saavat ohjausta. Lajikäyttäytyminen konkretisoituu laumaa seuratessani. Raikasta vettä on tarjolla niin navetassa kuin laitumella. Laidunta vaihdetaan aika ajoin. Poi'ituksia seurataan yötä myöden ja laitumilla käyden. Lehmiä ei lääkitä turhaan-sen sanoo jo Suomen eläinlainsäädäntö.

Mielestäni eläinten hyvinvointikeskustelussa eivät aina puhu faktat vaan tunteet. Laiminlyöntien osuus on pieni. Lisäksi, jos Suomi kiristää entisestään lainsäädäntöä ja jos kotimaisen lihan hinta nousisi lainsäädännön tiukennusten vuoksi niin siirryn Antero Vartian linjoille. Vartian mukaan Suomeen vaatimuksia täyttämättömän lihan tuonti estettäisiin. Ja tämä koskisi kaikkea lihaa. On mahdotonta kilpailla pelkällä hinnalla halvan tehotuotetun, antibiootein kyllästetyin keski- tai eteläeurooppalaisen saati thaimaalaisen lihan (nauta, kana, sika) kanssa. Tuolloin ainoa tuontimaa olisi Ruotsi.

Aurinkoista pakkaspäivää!

PS: Kun mainitsit jätemyllyyn heitettävät koirat, niin muun muassa Espanjassa 50 000-100 000 vinttikoiraa tapetaan metsästyskauden päätteeksi. Mitä enemmän koira kuollessaan kärsii, sitä enemmän se kuulemma tuottaa metsästäjälle onnea seuraavalle metsästyskaudelle. Aikamoista taikauskoa, jota ei sentään Suomessa esiinny.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Moikka!

Hienoa, että olet saanut olla tekemisissä eläinten lajityypillisyyttä kunnioittavan tuotannon kanssa. Ulkomailta tuleva epäeettinen liha on ongelma - kuten sanoit. Parasta olisi, jos eläinsuojelulain tiukennus saataisiin pakolliseksi koko EU-tasolla. Tähän ei ole mitään helppoa kikka kolmosta - jos olisi, niin se olisi varmasti jo käytetty.

Espanjan metsästyskoirien tappaminen on surullinen ongelma. Kiitos, kun nostit sen kommentissasi esiin.

Ihanaa pakkaspäivää!

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Mene nyt jo kotiis niiden elukoittes kanssa... (Huh!)

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Kotona ollaan koiran kanssa, huh :)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Linkin takana esimerkki läntisestä Venezuelan eläintarhasta, missä monet eläimet ovat kuolleet ruuan puutteeseen ja toiset kärsivät merkittävästä aliravitsemuksesta; tämä koskee erityisesti lihansyöjiä.
https://www.clarin.com/mundo/impresionantes-fotos-...

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Aivan järkyttävää. Olen pahoillani eläinten puolesta. Kiitos linkistä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onko meillä yhteiskuntaa? Olemmeko sivistyneitä? Nuo kaksi ennakko-oletusta olisi ensin ratkaistava, ennen kuin aletaan miettiä pidemmälle.... vai onko kenties eläinten hyvä kohtelu tie sivistyneeseen yhteiskuntaan... kausaaliyhteys vaiko pelkkä korrelaatio?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Sitähän sanotaan, että yhteiskunnan sivistyksen tilan määrittelee se, kuinka kohtelemme itseämme heikommassa asemassa olevia.

Toimituksen poiminnat