kanervaviitanen Se toinen poliitikko-Kanerva.

Pelottaako palkata romani?

Helsingin Sanomat julkaisi tänään 29.3. jutun koskien romanien vaikeutta työllistyä. Töiden löytäminen on vaikeaa, koska Hagert-sukunimellä työhaastatteluun pääseminen on epärealistista tuuripeliä. Suurimman osan ajasta saa kahlata läpi kieltäviä vastauksia sekä kohdata työyhteisön huolen siitä, pitääkö työpaikan kaappeihin asettaa lukot. Siitä huolimatta, vaikka olisi kouluttautunut, aktiivinen ja motivoitunut. 

Meissä elää sitkeä ja pirullinen ennakkoluulo siitä, että yhtä kokonaista väestöryhmää kiinnostaa vain varhaiseläke ja puukkotappelut ostarilla. Valitamme tämän väestöryhmän korkeasta työttömyysprosentista, vaikka samaan aikaan emme halua heitä työntekijöiksemme tai työkavereiksemme. Kohtelemme heitä kuin he olisivat kaikki kriminaaleja ja sitten purnaamme, miksi heidän joukossaan on syrjäytymistä. He ovat meille aina "he" - eivät ikinä "me". 

Työnantajalla on oikeus valita, kenet palkkaa. Mielestäni on silti työnantajan puolelta kehnoa jättää kutsumatta ihminen haastatteluun sukunimen perusteella tai jättää valitsematta ahkera ja koulutettu työntekijä tämän kulttuuritaustan takia. Toivon työnantajilta rohkeutta jättää stereotypiat koululaisten vitsikirjoihin ja keskittyä itse asiaan; tuottavimman työntekijän palkkaamiseen. Hän saattaa oikein hyvin olla myös romani.

En kannata kiintiöitä, koska ne ovat nöyryyttäviä ja aiheuttavat turhaa byrokratiaa. Sen sijaan kannatan asennemuutosta. Ollaan mieluummin kiinnostuneita ihmisistä yksilöinä ja arvioidaan heidät tekojensa perusteella - ei kulttuuritaustan perusteella. 

Kirjoittaja on liberaalipuolueen Facebook-vastaava sekä liberaalinuorten sihteeri, joka odottaa jo nyt popparit sylissä usarin kommentteja.

 

Lähteet:

 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005623907.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Romaani kertoo yleensä jo työpaikkahaastattelussa oman näkemyksensä tarjottavaan työhön.

Vaikea kai siitä on työnantajaa demonisoida.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On hienoa, että romani yleisistä paineista huolimatta saapuu mahdolliseen, harvinaiseen työhaastatteluun heimovaatteissaan. Se, että johtaako kohtaaminen työpaikkaan, on epätodennäköistä. Monet yritykset suvaitsevat huivin käytön normaalin "uniformun" yhteydessä, mutta siinä se raja menee. Romaneja on Suomessa ollut yli viisisataa vuotta, kotoutuminen on vieläkin lastenkengissä.

Juha Hämäläinen

Tästä on nyt oltava eri mieltä. Ne työpaikat, jossa olen kymmenien vuosien aikana toiminut eivät voisi sallia romanivaatteissa olevien palkkaamista. Se ei vain käy bisneshommissa. Asiakkaat eivät sitä hyvällä katso. Samoista syistä ei muslimien perinnepukeutuminen pääosiltaan onnistu.

On varmasti töitä, joissa tälle pukeutumiselle ei esteitä. Ne ovat ilmeisimmin matalapalkkaisia töitä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Romanipoika tuli vuokrafirmasta, ollu just viikon mun työkaverina. Lunki tyyppi jota ei toistaseks dissata, ja tekee hommat siinnä kuin muutkin tekevät Ennakkoluulot voi jokainen tunkea vaikka omaan hanuriinsa, Ongelma ennakkoluuloista asuu lähinnä enemmistön päässä. Ongelma on me enemmistö, ei niinkään se vähemmistö. Loppupeleissä homma toimii, kun se annetaan toimia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyllä romanit ovat itse luoneet ne ennakkoluulonsa myös. Ollaan töissä ja koulussa seuraaviin hevoskilpailuihin asti. Yksittäistapaukset ovat asia erikseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokainen vastaa vain itsestään. Ei heimostaan. Romanin kannattaa korostaa tätä työhaastattelussa. Voi päästä sillä jopa etusijalle, jos osoittaa korkeaa motivaatiota.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olet Kuikka niin väärässä kuin olla voi. Et näköjään tunne romanikulttuuria lainkaan.

Me kantaväestö olemme itsenäisiä ja sukulaisistamme riippumattomia kuka mitenkin. Romaneilla tilanne on päinvastainen. Siellä suku tulee aina ensin ja suvun tarpeet ylittävät yksilön tarpeet. Ota romani puolisoksesi ja saat kaupan päälle hänen laajan sukunsa.

Yksittäisellä romanilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia yksilönä, ellei hän irtisanoudu liki koko romanikulttuurista. Suku määrää hyvin pitkälti lapsen tulevaisuuden mm. päättämällä saako lapsi käydä koulua ja miten pitkälle sitä käydään.

Lapsien ja nuorten koulutuksen puute onkin keskeinen syy, etteivät he aikuisina työllisty kovinkaan helposti. Painolastina on lisäksi se, että 10% romaniväestöstä pilaa 90% maineen.

Tosiasia on se, että romanit integroituvat täydellisesti vasta kun kokonainen sukupolvi saadaan koulutettua suomalaisen koulustandardin mukaisesti. Tällöin nuoriso ymmärtää, että rotu ei ole painolasti, mitä taas romanikulttuuri mitä suurimmassa määrin on. Farkkuihin pukeutuva romani ei erotu sankasta maahanmuuttajien joukosta mitenkään.

Suomessa on ollut romani jopa poliisina. Hänenkin uransa tuhoutui osin suvusta johtuvista syistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kun minä olin vankilassa, niin vartija kertoi luopuneensa raismistaan, kun joku psykopaatti kävi päälle, muita vartijoita ei lähellä - ainoa vangeista, joka tuli auttamaan, oli nuori romanimies.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kävin äskettäin TE-toimistossa ja minulle näytettiin tiedoistani koodia, josta minulla ja virkailijalla ei ole mitään tietoa. Uskonkin, että entinen työkkäri on kategorisoinut työttömiä lokeroihin koodeilla, mille antoivat mitäkin palvelua ja niitä arvoikkaita palkkatukityöpaikkoja. Siis ei pelkästää romaneja ja muita vähemmistöjä ole kategorisoitu entisen työkkärin talletettuihin tietoihin.

Käsittääkeni TE-viraston tallettamia tietoja työttömistä ollaan nyt puhdistamasta siten, että tyttömälle esitetään, että mitä tämä koodi tiedoissasi tarkoittaa, että poistetaanko merkintä tiedoistasi. Hiukan naurattaa tuollainen kysely, kun työtön ei ole mitenkään osallistunut koodin määrittämiseen ja tallettamiseen tietoihinsa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niin työkkärillä on käytössä koodit.

Ainakin vielä oli ennen oli 4 eritasoa. nimiä en niistä ikinä kuullut mutta keksin päästä niille nimet.

1.Koulutetut: Näitä "autetaan" kaikkien eniten ja mahdolisimman paljon. Siis tässä luokassa saat kaiken paskan mitä työkkäri voi tarjota.
2.kouluttautumattomat: Annetaan ehdotuksia silloin tälläin, pidetään yhteyttä säännöllisesti.
3.Epätoivoiset yksilöt: Ei enää ehdoteta pahemmin mitään, ja kysellään aniharvoin, miten menee. Haastattelu kerran vuodessa.
4.luovutetut yksilöt: Ei pidetä yhteyttä työttömään, eikä ehdotella yhtään mitään. Tähän kun pääsee niin ei tarvitse pelätä että työkkärin takia pitäisi jonnekin kurssille joutua tai saisi karenssia! Työttömälle paras luokka!

Valtteri Suunta

Ei pelota, mutta jos ilmestyisi "kansallispuvussa", niin palkkaamatta jäisi.

Valtteri Suunta

Kollektivistilla on huono odotusarvo, koska kollektiivin kuulumattomat ovat vain välineitä jonkin asian saavuttamisessa. Siksi.

Juha Hämäläinen

On kerrottava, etten ole koskaan nähnyt romanin hakevan työpaikkaa. Näin siis 50 vuoden aikana jolloin olen työelämässä ollut.

Olen kyllä ollut palkkaamassa kohtuulllisen joukon ihmisiä vuosien mittaan ja osallistunut monien valintaan. Yhtään romania en ole näissä merkeissä tavannut enkä yhdenkään työhakemusta nähnyt.

Kaipa se on oma vikani. Eli palkkaisinko romanin? Vaikea sanoa tällä kokemuksella.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Hienoa, että olet palkannut ihmisiä ja toiminut työnantajana - se on arvokasta. Toivottavasti on ollut vain sattumaa, ettei romaneja ole tullut vastaan :-)

Juha Hämäläinen

Romanien suhtautuminen koulutukseen on muuttunut viime vuosina. Heitä nähdään korkeakouluissa ja ammattioppilaitoksissa. Ennen ei näin ollut 70-90-luvuilla. Siksi ilmeisimmin ei romaneita näkynyt työnhakijoinakaan vaativampiin hommiin.

Itse uskon ns syrjittyjen ryhmien oman käytöksen aiheuttavan syrjimistä ja samoin sopeutumisen yleisiin normeihin taasen poistavan syrjintää. Tuo lienee täysin loogista.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #16

Romanit ovat olleet syrjittyjä aina mutta WWII sodassa olivat mukana rintamilla. Ja tuon jälkeen Suomessa ovatkin saavuttaneet liki tasa-arvoisen aseman valtaväestön kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse olen nähnyt romanin asiakaspalvelutehtävässä. Täytyy sanoa, että oli työssään hyvä ja kaikinpuolin asiakaspalveluhenkinen. Ja perinnevaatteissaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mielestäni on selvää, että jos osoittaa pukeutumisellaan yhteisten arvojen jakamista, eli pukeutuu länsimaisittain, niin sulautuu hyvin työporukkaan. Muussa tapauksessa ajatellaan, ettei ole sopiva tyyppi, koska kaikkia koskee nykyään se, että keskeistä rekrytoimisessa on se, miten hyvä tyyppi olet tiimiin. Sukunimen ei tulisi olla esteenä tietenkään. On hyvin ikävää, jos työnantajan uteliaisuus ei riitä kutsumaan työhaastatteluun romanisukunimistä tyyppiä. Taisi olla noin puolet Suomen romaneista, jotka ovat ihan länsimaalaistuneita ja käyvät töissä siinä, missä kantaväestökin, joten ennakkoluuloja ei pitäisi olla. Hakevatko edes nuo heimovaatteita pitävät töitä? En tosiaan tiedä, mutta olisiko heillä perinteiset perhearvot, joiden mukaan naisen vaivalloinen hame onkin tarkoitettu naisen kotipiirissä pitämiseksi?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Moikka!

Perinneasun käyttö ei tarkoita, etteikö hakisi töitä. Olen nähnyt työpaikoilla romaninaisia perinneasussaan. :-)

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Aloin kerran selittään yhelle mun kaverille joka on mustalainen mitä päivällä oli töissä tapahtunut, niin sain vastauksen: ei sun Teppo kannata selittää mulle noista työhommista sillä en mie ymmärrä niistä kuitenkaan yhtään mittään.
Mie repesin ihan täysin nauramaan!! :)

Ja tunnen myös työssäkäyviä mukavia mustalaisia, joka ryhmään mahtuu monenmoista ihmistä.

Ps. Ja mun mielestä keskiverto mustalainen on paljon enemmän suomalaisempi kuin feministit tai nää alpakkajengiläiset.

Pps. Ja ku toi mun kaveri joka ei ymmärrä työnteosta yhtään mitään hyppää mun auton kyytiin ni mie laitan aina Hanna Ekolaa soimaan. ^^

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Romanin täyttäessä haun kriteerit ja kun vielä testeissä ja haastattelussa osoittaa soveltuvuutensa, niin tottakai työllistyy. Mitä tulee tuohon pukeutumiseen, niin työvaatteet tehtävän mukaan. Ei kai kansallispuvussakaan myynti, tai timpurin hommia tehdä ?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Työasun määrittäminen kuuluu työnantajalle.

Juha Hämäläinen

Suurin ongelma Suomessa lienee nämä välistävetäjä rekrytointiyritykset, jonka kautta hakemukset kulkevat.

Näiden tekemisistä roskapönttövalinnoista ei voi syyttää itse yritystä, vaikka ohjeet olisivatkin tulleet yritykseltä.

Tämä systeemi on pyllystä, mutta kai me kuvitellaan, että toistemme paitoja pesemällä päästään lentoon pesuaineen tuoksuisina ja raikkaina.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Yleistää ei kannata mutta yksi parhaista työkavereistani on ollut Hagert niminen kaveri.
Ammattilainen ja melkoinen työnarkomaani joka kantoi tilinsä kolmeen eri ravimestaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Romaneista on aina ajateltu samoin kuin nyt ajatellaan työttömistä. Laiskoja ovat. Varkaitakin. Ennakkoluulot jytäävät yhä.

Itse olen nähnyt romaneja tosi rankoissa ja vaativissa töissä. Ja kun olen 20 vuotta heidän kanssaan yrityselämässä asioinut, yrittäjänä, niin luottotappiot heidän kohdallaan olivat selvästi alhaisemmat kuin ns. valkolaisten kohdalla.

Usein esiin nostetaan - täälläkin - romanien pukeutuminen. Sillä kohtaa unohdetaan tasan puolet romaneista, sillä romanimiehillä ei ole kansallis- tai heimopukua tai miksi niitä nyt sitten kutsutaankin. Ei sen kummallisempia kuin taksikuskeilla tai joskus jopa minulla. Tummat "kulmahousut" ja valkoinen paita.

Itse en raakkaisi työhakemusta nimen enkä olettamani tai näkemäni etnisyyden perusteella.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Eikös lakerikengät, kulmahousut ja maskuliininen takki ole jotenkin laskettavissa kansallis- /heimoasusteeksi?

Ps. Kun mie ajoin taksia niin emmie käyttänyt kulmahousuja vapaalla ollessa.

Pps. Mulla tuli kerran yks mustalainen kylään lenkkarit jalassa (keli oli tosi liukas) niin mulla piti nauraa hälle että mitä sulla on jalassa. :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vankilassa ei koskaan tarvinnut pelätä, että romani käy vastaanotolla päälle, kuten suomalaiset piripäissään (monet eivät varmaankaan miellä, että vankilat ovat täynnä huumeita) tekivät; sitä paitis heillä oli vielä jotakin kunnioitustakin lääkäriä kohtaan.

Suurimmat ennakkoluulot ovat varmaankin niillä, jotka eivät ole koskaan olleet romanien kanssa pahemmin tekemisissä.

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

”kouluttautunut, aktiivinen ja motivoitunut”, ja vielä tyyppi, jolla on ollut suuria vaikeuksia työllistyä, siis pitäisi saamaansa työpaikkaa tärkeänä elämässään. Tottakai palkkaisin.

Toimituksen poiminnat