kanervaviitanen Se toinen poliitikko-Kanerva.

Poliittiset kantani eivät kuulu liitolle

Olen hoitoalalla enkä kuulu liittoon. Se ei tarkoita sitä, ettenkö pitäisi tärkeänä alani epäkohtien esiin nostamista tai hoitajien jaksamisesta huolehtimista. Oman alani liitot tekevät paljon hyvää ja toimivat tärkeinä äänitorvina. Olen monista hoitoalan parannustarpeista samaa mieltä liittojen kanssa.

Käsittelen tässä blogissa erästä isoa syytä, miksi en kuulu liittoon. Syy on poliittinen lakkoilu. Valitettavasti liitot eivät keskity vain jäsentensä työoloihin, vaan ottavat jäsentensä puolesta kantaa myös poliittisiin kysymyksiin, jotka eivät suoranaisesti koske juuri heidän jäsentensä työoloja. Esimerkkejä ovat lakiehdotus pienyritysten irtisanomisista sekä aktiivimalli. Näistä poliittisista kysymyksistä jäsenillä voi hyvin olla oma henkilökohtainen mielipiteensä. Siitä huolimatta liitto vaatii jäseniä lakkoilemaan hallitusta  vastaan. Lakkoon painostetaan muun muassa lakkovahtien avulla.

Itse kannatan esimerkiksi hallituksen  ehdotusta uudesta irtisanomislaista. Jos kuuluisin liittoon, minulla olisi muutama viikko sitten ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto lain vastustamisen vuoksi. Periaatteisiin kuuluu, että en ryhmäpaineen vuoksi vastusta mitään, minkä puolesta olen. 

Olen aikuinen ihminen ja muodostan itse poliittiset kantani. En kekkuloi töissä sen takia, että jokin järjestö ei pidä demokraattisesti valitun eduskunnan päätöksistä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (157 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Edustat liberaalipuolueen terävintä kärkeä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Siinä puhuu työväenliikkeen ja sen tervävimmän kärjen ääni. :)))). Tämä kärki harvoin saa muodostettua minkäänlaista asiallista kommenttia. Mutta onhan nuokin kootut sanat arvokkaita.

Kyllä Kanerva on oikeassa. Jokaisen poliittiset mielipiteet ovat omia. Ei niitä määräile minkään puoleen tai liikkeen johtoryhmä. Poliittisista lakoista pitää aina äänestää työpaikkalla ja sen jälkeen ne keiden mielipide tuo poliittinen lakko on voivat olla pois, vaikkka lopun ikäänsä.

No hallituksen esitys on typerä. Näyttää johtavan typerien demarien valtaan pääsyyn. Itseppä kuoppansa kaivavat. Demarit sitten kirjauttauvat seuraavaan hallitusohjelmaan paremman irtisanomislain valmiselun ja toteuttamisen. Aina uudistuksia voidaan tehdä. Meillehän tuo vallan vaihtuminen tulee kalliiksi. Veroaste kasvaa sekä velat lähtevät kasvuun. Halpatyövoiman tuonti helpottuu. Eu on ihana ja niinhän se on nytkin.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Jp Lehto: Toivon todella Suomen työttömyyden vähentämisen kannalta, etteivät demarit ole seuraavassa hallituksessa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #41

Ei kuulosta kovin liberaalilta.

Keskusta, Kokoomus tai Siniset siis miellyttävät liberaalia?

Itse ole poliittiselta ajattelutavalla Patamusta, eli täysin 100% liberaali.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Iso kiitos, Eero Pyykkölä! Tuli hyvä mieli kommentistasi :)

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Epäilenpä hyvä Kanerva, että et ymmärtänyt Pyykkölän sarkasmia:-)

Kirjoitit "Valitettavasti liitot eivät keskity vain jäsentensä työoloihin, vaan ottavat jäsentensä puolesta kantaa myös poliittisiin kysymyksiin, jotka eivät suoranaisesti koske juuri heidän jäsentensä työoloja."

Kerropa minulle, mikä voisi olla enemmän keskittymistä jäsenten työoloihin ja työsuhteisiin kuin puuttuminen irtisanomisten helpottamiseen. Mitä ihmeen poliittista siinä näet?

Kun työnantaja pyrkii saamaan tavoitteensa läpi tällä kertaa poliittisen hallituksen kautta samaan aikaan, kun liitot ovat työehtosopimuksensa lyöneet kiinni, ei taida oikein jäädä muuta vaihtoehtoa kun poliittinen lakko hallitusta vastaan (siis lue työnantajajärjestöjä vastaan!)

Joka tätä ei ymmärrä, on joko ideologisesti sokea tai muuten ymmärtämätön!

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #73

Matti Kouri: Pienyritysten irtisanomislainsäädäntö ei esimerkiksi koske suurinta osaa sairaanhoitajista. Itse sairaanhoitajana pidän myös irtisanomislainsäädännön keventämistä reiluna ja työllistämisen kannalta järkevänä.

Minulta on varmasti jäänyt sarkasmi ohi, koska olen huono lukemaan sarkasmia ja ironiaa :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #73

Ihan vaan muutama teoreettinen kysymys. Olisiko työntekijän edun mukaista, jos irtisanomista vaikeutettaisiin nykyisestä? Olisiko sillä vaikutusta uusien työpaikkojen syntyyn? Onko nykyinen menettely sattumalta ainoa oikea? Todellista jäsenten edun ajamista olisi jos ay-liike perustaisi oman "reppufirman".

Olli Kankaanpää

Jos haluat joukkovoimaa myös sinun on tingittävä periaatteistasi. Ilman vuosisadan vaihteessa perustettua ammattiyhdistysliikettä sinäkin asuisit sillan alla ilman perintöveroja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toisaalta, eilisillä ansioilla ei voi perustella tämän päivän tyhmyyksiä-

Olli Kankaanpää
Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kaikki eivät halua joukkovoimaa. Miten edes yrität perustella toisen väitteesi?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Hajoita ja hallitse on taktiikkana yhtä vanha kuin ihminen, yksin olet aina heikompi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Kysymyshän koski sitä, mistä Kankaanpää "tietää", että ilman ay-liikettä Viitanen asuisi siltojen alla.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Olli Kankaanpää: En tahdo mitään ay-joukkovoimaa itse. Sillan alla tuskin tällä koulutuksella olisin, vaan tekemässä töitä. Perintöverosta kyllä luopuisin mielelläni!

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Luopuisitko kaikesta mitä ay-liike on saanut aikaan?
Minäkin luopuisin mielllään tuloveroista, alvista ja kaikista muista maksuista (muiden toki toivoisin niitä maksavan)

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #53

En luopuisi, AY-liike on tehnyt paljon myös hyvää! Tuloverotusta ja alvia toki laskisin ;) Luopuisin AY-liikkeen suhteen poliittisesta lakkoilusta sekä yleissitovuudesta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #101

Miksi haluat luopua yleissitovuudesta?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #103

Jari Ojala: Sen takia, että yleissitovuus rajoittaa yksilön mahdollisuuksia sopia työsopimukseen asioita, jotka toimisivat parhaiten juuri hänellä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #147

https://www.minilex.fi/a/mit%C3%A4-tarkoittaa-ty%C...

Laitan nyt tämän linkin uudelleen. Työnantaja velvoitetaan noudattamaan tiettyjä alarajoja. Oletko oikeasti sitä mieltä, että työntekijät haluavat ilman rajoja keskustella vähimmäisrajojen alle menevistä sopimuksista työnanatajan kanssa?

Mikäli olet kaikkia työehtosopimuksia vastaan niiden rajoittaessa yksilön mahdollisuuksia sopia asioista, jotka toimisivat parhaiten juuri hänellä, niin sano asia sitten niin. Onhan meidän tietenkin mahdollista halutessamme sopia niin, että jokainen sopii omat työsopimuksensa täysin itse, mutta siihen vaaditaan kyllä ihmisten asennemuutos. Aiheuttaisiko tuo oma sopiminen sitten eripuraa vai harmoniaa työpaikoilla, niin sen saa jokainen päätellä itse. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo on niin vahvasti juntattu meidän järjestelmäämme, että lienee melko hankalaa maksaa eri tavalla samasta työstä edes ylöspäin. Usein tilipussiin saa paksuutta vain ylenemällä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse vastustin aikanaan perintöveroa, mutta nykyään kannatan. Perintövero on vähiten haitallinen vero ja mikäli perintövero poistuu tulee tilalle myyntivoittovero, joka on huomattavasti perintöveroa korkeampi. Myyntivoittovero haittaisi lähinnä ns. tavallista keskiluokkaa. Sitä vastoin perintöveroa ei pidä langettaa alaikäisille. Myös puolison tulee saada yhteinen asunto verottomana puolison kuoltua.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Liberaaleista en tiedä, mutta jos kokoomuslainen ei arvosta ammattiliittojen työtä, niin hän ei ymmärrä mitä mailmassa tapahtuu.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Mauri Lindgren: Arvostan monia asioita liitoissa, mutta en poliittista lakkoilua enkä liittoon kuulumattomien työehtojen sääntelyä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen kokoomuslainen ja kannatan kuitenkin ammattiliittoja, ellei niitä olisi, työntekijöiden oltavat olisi nykyistäkin huonommat. Isoäitini kertoi minulle että rouva Svinhufvudia harmitti kun työntekijöiden oloja paranneltiin liikaa ja hän lausui vertauksen: "Tulee vielä aika jolloin työntekijät eivät enää saa nukkua silkkilakanoilla."

Tänä päivänä alle 100 ukkoa omistaa miltei puolet ihmiskunnan pääomista - tällä seikalla on suuria vaikutuksia globaaliin politiikkaan, sillä tämä pieni ryhmä määrää politiikan suunnan maailmanlaajuisesti. Demokratiaa ei todellisuudessa enää ole!

Trump esimerkiksi on USA,n pressa koska hallitukset ovat ajaneet pääomien etua ja työntekijät ovat jääneet nuolemaan näppejään. Työntekijät USA,ssa ovat todella kovilla, joutuvat tekemään monia töitä saadakseen leivän pöytään ja joillakin alueilla työt ovat hävinneet kokonaan globalisaation johdosta. Kyllä amerikkalaiset varmasti tajuavat ettei Trump heidän etujaan aja - äänestämällä Trumpia, he halusivat näyttää vastustavansa nykymeininkiä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Jaa, että Kanerva on sellainen "kermat päältä" liiton "tukija" :) Edut ja minimipalkka käy mutta muuten haistakaa p...Hienoa kaksinaamaisuutta.

"poliittisiin kysymyksiin, jotka eivät suoranaisesti koske juuri heidän jäsentensä työoloja. Esimerkkejä ovat lakiehdotus pienyritysten irtisanomisista sekä aktiivimalli."

Eli jos hallitus heikentää konkreettisesti liiton jäsenten työsuhdeturvaa, mielestäsi asia ei koske työoloja ja kyse on puhtaasti "poliittisesta" päätöksestä? Huhuhh, onneksi liberaalipuolue on marginaalissa!

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Taitaa vaan suurin osa meistä "vapaamatkustajista" ajatella, että kun ei kuulu liittoon, niin liiton asiat ei pitäisi myöskään kuulua minulle ja toisinpäin. Kun säädettäisiin vaan työn minimiehdot lainsäädännöllä ja poistettaisiin yleissitovuus, niin saisitte mielenrauhan. Ei olisi vapaamatkustajia...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://www.minilex.fi/a/mit%C3%A4-tarkoittaa-ty%C...

Minusta yleissitovuudesta keskusteltaessa unohdetaan se tosiasia, että niissä velvoitetaan myös järjestäytymättömiä työnantajia. Muuten seurauksena saattaisi olla epäterve kilpailu alalla työnantajien kesken. Linkin toinen kappale.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mene tekemään esistys, että yleissitovuudesta luovutaan. Sittenhän tuo nähtäisiin mitä tapahtuu. Jos nuo sopimukset ovat aivan superia, niin liitothan saavat järjettömän määrän uusia jäseniä. Vanhat eronneetkin palaavat heti.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Asko Telinen: Minimipalkoista voi hyvin sopia eduskunnassa. Mistä eduista puhut? Voin sitten yksityiskohtaisemmin kertoa, mitä ajattelen niistä, jos kykenet keskustelemaan ilman haistattelua. Ymmärrän, että AY:n kritisointi menee nykyaikana helposti tunteisiin ;)

Hallituksen päätökset koskevat kyllä työntekijöitä, mutta esimerkiksi omaa työyksikköäni irtisanomislakiehdotus ei koske. Irtisanomislaista ja aktiivimallista voi olla myös jäsenten joukossa myönteisiä mielipiteitä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Minimipalkat ovat sivistysmaissa turvana niille, jotka eivät ole edunvalvonnan piirissä.Banaanivaltiot ovat oma juttunsa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kyllä ihminen voi kuulua liittoon ja olla puoluepoliittisesti sitoutumaton, jopa toimiakkin erillaisissa tehtävässäkin.

Itse olin -80 luvun alussa Sähköliiton liittokokousedustajana, puoluepoliittisesti sitoutumattomana.

Minun lisäkseni meitä oli kuusi muutakin edustajaa. Istuimme käytävällä keskenämme kun puolue uskovaiset pitivät ryhmäpalaveriansa, isossa salissa sitten äänestimme sen asian puolesta jonka katsoimme edustavan niitä henkilöitä sekä arvoja jotka meidät olivat tähän tehtävään äänestäneet.

Myöhemmin toimin kahdeksan vuotta alueluottamusmiehenä samoin puolepoliittisesti sitoutumattomana, eikä siinä mitään ongelmaa ollut.

Itselläsi taitaa olla pienoinen ongelma, Kuulut puolueeseen jolla on jonkinlainen puolueohjelma jota olet sitoutunut nodattamaan kun olet liittynyt puolueeseen.

Olet siis puoluepoliittisesti sitoutunut henkilö joka joutuu noudattamaan puolueensa ohjelmaa ja ryhmäkuria.

Ilmeisesti puolueen johdolle ulkoistamasi mielipiteittesi sekä ajatustesi vuoksi et voi kuulua liittoon joka ajaa sinunkin etua.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Joudut kuitenkin hyväksymään, että jäsenmaksurahoillasi tuetaan muutamia poliittisia puolueita. Rahaa annetaan nimekkäille politiikoille, joilla ei ole mitään tekemistä liittosi kanssa. Sinulla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta vaikuttaa tähän. Jos liiton pienipiiri haluaa osallistut poliittiisiin mielenilmauksiin, vaikka itse olisit asiasta täysin toisella kannalla. No deal.
Lisäksi pääset elättämään taas yhtä eliittiä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Joudut kuitenkin hyväksymään, että jäsenmaksurahoillasi tuetaan muutamia poliittisia puolueita."

Olet ihan oikeassa että maksamillani jäsenmaksuilla tuetaan muutamia poliittisia puolueita, sekä määrätyssä mielessä sen minun pitää myös hyväksyä.

Ninun ja sinun pitää hyväksyä myös se, että maksamme poliittista tukea tahtomattamme myös niille poliittisille tahoille jotka eivät aja millään tavoin omia etujamme, päin vastoin yrittää heikentää niitä.

Aina voi erota, tai olla kuulumatta mihinkään ammattiliittoon, ja liittyä reilun 400000 Ytk.n jäsenen joukkoon ja maksaa sinne jäsenmaksun jolla elätetään niitä poliittisia toimijoita jotka pyörittää tätä yksityistä työtömyyskassaa. Pienellä lisämaksulla saat myös jonkinverran edunvalvontaa, joita antaa yksityiset lakiasiantoimistot jotka kuuluvat lakimies liittoon. Ja näin taas maksat poliittisille toimijoille tukea.

Kolmantena vaihtoehtona on se ettet kuulu mihinkään ammattiliittoon, etkä yksityisiin työttömyyskassoihin etkä näin ollen maksa kenenkään poliittista toimintaa jäsenmaksujen muodossa, eikä sinulla ole oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan kun joudut työttömäksi. Erimielisyys asioissa hoidat itse asiasi tai palkkaat omalla rahalla kalliin juristin edustamaan sinua, joka maksaa omalle etujärjestölle jäsenmaksun joka tukee niitä poliittisia päätäjiä jotka vastustavat sinun ammattiasi edustavan liiton tavotteita.
Näin ollen maksat poliittista tukea taholle joka yrittää heikentää sinun etuisuuksiasi.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Arto Nakkila: En kuulu liittoon, koska AY-liikkeessä on liikaa asioita, joiden en koe ajavan minun etuani tai edustavan minun mielipiteitäni. En myöskään tykkää liittojen vahvoista kytköksistä demareihin ja vasemmistoliittoon.

Puolueeseen kuulun, koska koen puolueen jakavan monia minun mielipiteistäni. Vapaasti olen valinnut puoluepoliittisen sitoutumisen ;) Voisin halutessasi olla myös sitoutumaton. Ja voisin hyvin kuulua sekä liittoon että liberaalipuolueeseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Viitaselta lienee mennyt ohi työväenliikkeen tärkein avainsana: solidaarisuus. Siis kyky ja halu toimia yhdessä myös muiden hyväksi ja tulla samalla autetuksi itsekin.

Hyvä sentään, että Viitanen huomaa voivansa kuulua sekä puolueeseen että liittoon. Hänen poliittinen kantansa silloin ei kiinnosta liittoa. Mutta liitto on kuitenkin velvollinen jäsentensä edunvalvonnan nimissä ottamaan kantaa myös sellaisiin poliittisiin kysymyksiin jotka suoraan vaikuttavat jäsenten työsuhteisiin, kuten tässä nyt akuutissa tapauksessa työsuhdeturvan tasoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Ottamatta kantaa juuri irtisanomilakiin sinänsä, ihmetyttää tuo solidaarisuuteen vetoaminen. Ehdottaa melkein mitä vaan, mikä auttaisi työttömien ay-jäsenten työnsaantia, mutta edellyttäisi pientä solidaarisuutta työssäkäyviltä jäseniltä, on vastustus liitojyrien toimesta järjestään tiukkaa ja ehdotonta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

Ei kuitenkaan ihan mitä tahansa. En ole huomannut "liittojyrien" vastustavan esimerkiksi sitä, että työnantajat tarjoaisivat oikeaa työtä ihan oikealla palkalla ihan oikeassa työsuhteessa.

Sen sijaan olen huomannut vastustettavan erilaisia keinoja joilla työmarkkinoilla olevia yritetään jakaa "vuohiin ja lampaisiin" niin, että eri ryhmille olisi erilaiset ehdot, tyrkytetään pakkotyötä "vastikkeellisuuden nimissä" j.n.e. Sellaista menoa tuleekin vastustaa.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen Vastaus kommenttiin #52

Solidaarisuus tarkoittaa omasta luopumista muiden hyväksi, mistä AY -liike on luopunut Viitasta auttaakseen?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvä kommentti Kanerva!

Muistan ajan kun itse olin työelämässä, silloin palkansaajaa lähes pakottamalla kannustettiin äänestämään vasemmistopuolueita.(Ihmeteltiin miksi en näitä suostunut äänestämään.) Tätä protestoin oman liittoni lehdessä. Toin esiin juuri tuon, että palkansaajien etujärjestöjen selviin pelkästään PUOLUEPOLIITTISIIN tavoitteisiin kuului paljon sellaisia asioita joita en voinut hyväksyä.Puhdas puoluepolitiikka oli liian vahvasti työntekijäliittojen agendalla!??

Sama meno näyttää jatkuvan tulevien vaalien ennakoinnin perusteella. Kun olet palkansaaja, äänestät vähintäänkin demareita, kuuluu komento. Ja liitoissa tehdään vaalipropagandaa sen mukaisesti. Toivottavasti ei enää surullisen kuuluisan "Lohtanderin videon" kaltaisella paatoksella.

En hyväksy kirkon vaaleihin puoluelistoja, enkä puoluepolitiikkaa ammatillisiin etujärjestöihin!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #62

-99 vuodesta ollut työelämässä ja liiton jäsen, kertaakaan äänestyskäyttäytymiseeni ei ole yritetty vaikuttaa.

Legendoista olen lukenut, miten milläkin tavalla liitot on kyykyttäneet jäseniään, jopa väkivalloin alistaneet työntekijöitä. Yhtäkään henkilöä en tunne jolle tälläistä olisi tapahtunut tai edes nähnyt tälläistä tapahtuvan.

Tornihuhut elää pitkään ja voimistuu sitä mukaan kuin aikaa kuluu, vähän kuin Säkylän kasarmin cooper-testin juoksuennätys ja sen juoksija.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #98

Olisitpa ollut mukana 70-80-luvuilla, niin toista tietäisit!

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Onkohan mikään taho pysähtynyt miettimään, ketä tämä irtisanomissuojan "heikennys" koskisi. Työpaikan menetyksen uhka kohdistuisi pienten yritysten "pahanilmanlintuihin", joista myös ne ahkerat, hyvät työntekijät haluaisivat päästä eroon. Siis työnantajan ja muun työyhteisön tahtotila olisi ihan sama. Taloudelliset ja tuotannolliset perusteethan pysyisivät ennallaan. Se yksi "mätä omena" voi pahimmassa tapauksessa myrkyttää korin niin, että nuo tuotannolliset ja taloudelliset syyt saattavat konkretisoitua koskemaan useampaakin työyhteisön jäsentä. Päättäjätaholla tämä on vedetty suureksi periaatteelliseksi kysymykseksi Liitot vs. Hallitus. Öyhötetään taistelusta ja vedetään kuvitteellisia yhtäläisyyksiä työväenliikkeen sata vuotta vanhaan toki kunniakkaaseen historiaan.

Perkele (anteeksi). Minulla on muutama alainen. Huipputyyppejä. Yhdessä me ollaan hyvä tiimi. Johto edellyttää minun motivoivan tämän tiimin pysymään hyvällä, tehokkaalla fiiliksellä ja huolehtivan heidän ammattitaitonsa ajantasaisuudesta ja kehittämisestä. Hyvässä työyhteisössäkin haastavaa, mutta tosi antoisaa työtä. Kerran otin puheeksi lisätyövoiman tarpeen olevan kohta käsillä. Alaisteni vastaus oli " koitetaan tehdä tällä hyvällä porukalla vähän venyen. Ei oteta ketään pilaamaan". Ei otettu, koska vasta vähän aikaisemmin olimme pitkän, noin vuoden kestäneen prosessin jälkeen saaneet siirrettyä sinne sopimattoman tekijän syrjään työyhteisöämme pilaamasta.

Kysymys kuuluukin: Halutaanko pitää pienissä yrityksissä tuhannella oikeus pilata sadantuhannen työntekijän työilmapiiri ja vaarantaa työterveys, sekä useampikin työpaikka? Kaikkien työolot, siis myös työntekijöiden paranisi tällä uudistuksella.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ilkka!

Tähän Sinun ja muutamien muiden itkuvirteen siitä, että muiden työntekijöiden työilmapiirin ja työterveyden vaarantavista "mätämunista" (kuten ilmaisit!) ei pääse eroon, on helppo ratkaisu!

Annetaan työpaikalla työntekijöille oikeus päättää työntekijän/jöiden työsuhteista. Näin päästäisiin eroon muiden työntekijöiden ilmapiirin pilaajista:-) Jotenkin minusta kuitenkin tuntuu, että te kaiken maailman nielsenit (lainasin tähän Sipilää mukaellen) eivät ehkä olisi valmiita hyväksymään tätä. Varsinkin, kun nuo väitteet muiden työilmapiirin pilaamisesta ovat pääosin huuhaata!

Kyllähän se on täysin selvää, että tällä irtisanomislakialoitteella pyritään sulkemaan työntekijöiden suut oikeutettujenkin vaatimusten (ylityöpakot, retuperällä olevat työsuojeluasiat, alipalkkaus, palkanmaksun viivästymiset jne jne) osalta.

Ns. naamapykälähän tästä loppujen lopuksi tulisi!

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Matti Kouri. Minä puhun kokemuksesta, eikä se ole mitään huuhaata. En ole mikään "kaiken maailman nielseeni" , vaan pitkään työelämässä, niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin yksityissektorilla toiminut ja toimiva suomalainen. Sinä näköjään katsot tätä asiaa poliitiikan ja vallan näkökulmasta. Minua kiinnostaa se käytännön työelämä ja siinä uskallan väittää olevani aikamoinen asiantuntija. Otetaan rauhallisesti, niin ei tarvitse noita huutomerkkejäkään niin viljalti käyttää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onhan se noinnii, mutta on se toisinnii!

Minulla on työelämän aikana ollut 21 työnantajaa. Niistä kolme on ollut isoja yrityksiä ja loput pieniä 1-16 työntekijää. Työtehtävät ovat vaihdelleet lattiatason rasvanahkaduunista aina johtotasolle saakka kolmessa eri maassa.

Noiden yrittäjävetoisten pienyritysten osalta johtaminen ja omistajan osaaminen jakautui lähes Gaussin käyrän mukaan.

Kaksi yritystä (lue omistajaa) olivat niin hyviä, ettei oikein kukaan olisi halunnut lähteä pois. Vain ne lähtivät, jotka halusivat oppia ja edetä urallaan.

Pahin oli sellainen, että turhanpäiväinen henkilöstölle rähjääminen alkoi aamulla jo parkkipaikalla, vaikkei siellä ketään muuta olisi ollutkaan. Hänen rankaisukeinoistaan voisi kirjoittaa kirjan. Vaihtuvuus firmassa oli suurta. Itse viihdyin siellä kolme kuukautta.

Yhteensä noista yrityksistä viisi oli sellaista, etten edes pahimmalle vihamiehelle suosittelisi niihin menemistä.

Ihan samalla tavalla niitä mätiä omenoita on yrittäjissä kuin työntekijöistä. Siksi yksisilmäinen perusteluksi on onttoa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

No totta Mooses yrittäjissäkin on noita mätiä omenoita. Niissä työvoiman vaihtuvuus on usein suurta, eikä hyviäkään työntekijöitä osata arvostaa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #96

Miten näistä päästään eroon? En muista että tästä olisi edes keskusteltu tämän hallituskauden aikana.

Tapio Lehtimäki

No mutta hyvä Veli - mädästä yrittäjästä duunari pääsee eroon sillä siunaamalla. Itsehän juuri kehuit keikkuneesi vain kolme kuukautta kurjassa puulaakissa.

Niin ikään yritys pääsee helposti eroon konsulttina toimivasta alihankkijasta. Niinpä moni pienyritys (mukaan lukien meikäläisen oma nyrkkipaja) välttelee palkollisen pestaamista kuin ruttoa. Ruuhkahuipuissa teetän ainoastaan alihankintaa toisilla pienyrittäjillä, palkkaushelvetistä sain kyllikseni jo 90-luvulla. Eikä silloinkaan muuten kiikastanut duunarista, vaan byrokratian sudenkuopista.

Näin ollen Kanervan kirjoitus on omasta mielestäni täyttä asiaa - kiitos rohkeasta kannanotosta Kanerva.

Hallituksen kannattaisikin nyt ryhtyä mihin tahansa toimeen, joka pienentää yrittäjän riskiä palkata ylipäätään ketään. Mitä pienempi puulaaki, sitä helpommin se menee kumoon, jos koneistoon livahtaa yksikin sopimaton ratas. Rajatkoot sen "potkupykälän" vaikka enintään viiden hengen yrityksiin, niin sekin olisi jo jotakin. Nähtäisiinpä ainakin se, syntyykö työpaikkoja edes pienimpiin pajoihin.

Itse en erityisemmin pidä Sipilästä - en yrittäjänä enkä poliitikkona - mutta tämä tunteita jakava lakimuutos on mielestäni järkevä. Ay-liikkeestä en ymmärrä juuri mitään, mutta 29-vuotisella yrittäjätaipaleellani uskon oppineeni yrittämisestä tässä kusisessa maassa enemmän kuin olisin välittänyt edes tietää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #126

Olen esimiehenä purkanut monta huonoa työsuhdetta. Ei se ole mikään ongelma. Kyse on osaamisesta. Yrittäjäjärjestö voisi antaa lakiapua pienille yrityksille.

Tämä laki on täysin turha, koska työsuhteen purkamisella asia hoituu jo nyt.

Työpaikkoja syntyy, kun tuotteille tai palveluille on kysyntää. Lakia muutamalla työpaikkoja syntyy vain sosialismissa tai yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Jos hallitus alkaa päättää yksipuolisesti tällaisia työsuhteeseen liittyviä asioita, ei yrittäjä pysty tekemään kuin vaalikauden mittaisia suunnitelmia, koska se seuraava hallitus voi taas muuttaa asiat ihan toiseksi.

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #131

Eihän yrittäjä ole Suomessa milloinkaan voinut tehdä yli vaalikauden mittaisia suunnitelmia. Harva vasta perustettu yritys ehtii edes elää vaalikauden mittaista rupeamaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Annanpas sinulle vielä enemmän aihetta olla koskematta noihin liittoihin.

JHL:llä on pitkät perinteet tukea liiton johdon mielestä hyviä poliittisia henkilöitä liiton jäsenten maksamilla rahoilla.

"SAK:n liitoista ylivoimaisesti eniten puolueita on tukenut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL). MTV3 selvitti soittokierroksella suurimpien ammattiliittojen tukia puolueille ja yksittäisille ehdokkaille."

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nain-...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ilkka ja Petri puhuvat asiaa.
- Olen läheltä seurannut alle 10 henkilön pienyrityksen tilannetta, jossa "vaikean" työntekijän irtisanominen tuotti varmaan sille melkoisen taloudellisen ongelman.
- Ollessani mukana politiikassa pienpuolueen edustajana toreilla ja turuilla näkyi järjestöjen tuki vain tiettyjen puolueitten ehdokkaille vaikka itse samaa jäsenmaksua maksoikin niille!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Liittoon kuulumattoman on sitten turha rypistellä, kun töissä tulee kengän kuva takalistoon mistä hyvänsä syystä.
Apua hän ei tule saamaan kiistanalaisissa tapauksissa mistään.

Individualismi tulee aikanaan omaan nilkkaan, se on satavarmaa.
Viitanenkin joutuu huomaamaan olevansa duunari.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kuinka niin "mistä hyvänsä syystä"? Mistä tuo käsitys kumpuaa, jonka mukaan työnantaja "huvittelisi" irtisanomisilla. Ei sellaiseen ole halua, eikä senpuoleen varaakaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kuka on kirjoittanut työnantajien "huvittelusta" irtisanomisilla?

Ikiaikainen keino päästä eroon työntekijöistä, joiden pärstä ei miellytä, on potkut tuotannollisista ja taloudellisista syistä, ja sen jälkeen otetaan uusi työntekijä toisella työnimikkeellä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #20

"Pärstän" ei tarvitse miellyttää pomoa, mutta työkavereita kyllä. Mistä tahansa syystä ei irtisanota yhtään työntekijää. Kaikki työnsä hyvin hoitavat kyllä ovat tarpeellisia yrityksille.
'

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #27
Ari Ojala Vastaus kommenttiin #20

Perustuslaki 18§
Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

Tätä kohtaa ei olle muutamassa!

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #71

Pitäisi olla että ketään ei saa erottaa työstä ilman työntekijän omaa toivetta, mutta työpaikalle pääsyn voi estää ja palkanmaksun lopettaa niin halutessaan.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Hannu Rautomäki: Paikallisessa sopimisessa kengänkuva ei tule takalistoon mistä tahansa syystä, vaan irtisanomisehdot sovitaan työsopparia allekirjoittaessa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eli työsopimuslaki pitää kumota.Omalla alallasi koulusta ensimmäiseen työpaikkaan
hakeva ei käytännössä tule sopimaan mistään.Turha kuvitellakaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #91

Itse olen ollut tilanteessa jossa työhaastattelu meni hyvin ja päädyttiin kirjoittamaan työsopimusta, tosin puskan takaa tuli ilmoitus että sopimukseen kirjataan ettei kahdelta ekalta vuodelta makseta lomarahoja lainkaan.

Tässä oli kaksi vaihtoehtoa, kävellä ulos ovesta samantien, tosin olin juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle josta en tuntenut ketään tai sitten allekirjoittaa huulta purren ettei oma talous mene kuralle, olin ansassa ja yrittäjä tiesi tämän.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #99

Matti Ahlstedt: Ymmärrän, että tilanne oli ahdistava. Päädyitkö töihin kyseiselle yrittäjälle kuitenkin?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #91

Mauri Lindgren: Eduskunnassa täytyy sopia pohja, mutta työntekijöille on jätettävä nykyistä enemmän neuvotteluvaraa. Jos työnantajan kanssa ei saa sovittua itseään miellyttävää sopimusta, työtä ei tarvitse ottaa vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Viitanen haluaa työntekijälle ja -antajalle enemmän neuvotteluvaraa. Mistä? Jo nyt taivas on auki lisäetujen neuvottelemiselle, TES:set määrittävät vain alarajat joiden päälle voi ihan hyvin neuvotella lisää senkuin jaksaa.

Viitasen olisi myös hyvä ottaa huomioon, että kaikki eivät ole työntekijöinä ihan niin täydellisiä ja korvaamattomia kuin hän neuvottelemaan tasavertaisesti työnantajien kanssa vaikka työnsä pystyvätkin kelvollisesti hoitamaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hoitotyö on monin paikoin hyvinkin hierarkinen, yh saattaa ottaa säännöllisesti työntekijöitä puhutteluun milloin mistäkin, työntekijät tulevat liian usein itkien näistä puhutteluista. Pärstäkerroin määrittelee asemasi, ns nuolijat saavat esim. paremmat työvuorot, usein juuri ne ahkerimmat työntekijät joutuvat eniten puhutteluihin ja saavat usein myös huonoimmat työvuorot. Miten selität tämän?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #115

Nita Hillner: En voi selittää tuota mitenkään, koska en ole itse törmännyt tuohon. Onko sinulla tutkittua dataa tästä vai perustuuko mutuun?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Politiikan voisi kärjistää yhteisten asioiden hoitamiseksi. Hallitus, eduskunta ja työmarkkinajärjestöt tekevät siis politiikkaa kun tekevät päätöksiä. Eduskunta säätäessään lakeja tekee ihan äärimmäisiä poliittisia päätöksiä jotka sitten "yleisitovat" kaikkia. Perustuslakivaliokunta jopa tarkistaa, että voiko tällaista politiikkaa harrastaa.

Onko kolmikantaisissa neuvotteluissa hallitus sitten taho, joka ei tee politiikkaa? Ei takuuvarmasti ole? Kohta taas tapellaan siitä, että kuka saa johtoaseman politiikan toteuttamisessa.

Nyt hallitus on järjestämässä suuren poliittisen näytelmän, eikä siinä mitään, politiikan tarkoitus on saada aikaan poliittisia päätöksiä.

Suoraan työehtosopimuksiin verrattavia päätöksiä ollaan siis tekemässä hallituksen ajamana, joten minusta tätä esitettyä taustaa vasten jokaisen tulisi miettiä, että miten edunvalvontajärjestöjen tulisi tehdä omaa politiikkaansa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Sanot liittoon kuulumattomuuden syyksi poliittiset lakot. Ei siinä mitään, syy sekin. Tosin mitään syytä ei edes tarvita, jos haluaa olla "ulkopuolinen". Ilmeisesti otat kyllä vastaan liiton jäsenilleen ajamat etuudet?

Kysymys: Montako poliittista lakkoa mahdollinen liittosi (Tehy, SuPer) on järjestänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Veikkaan että Tehyn tai Superin ei juurikaan kannata lakkoilla, koska välttämättömät työt tulee hoidettua lakonkin aikana, koska hätä-/suojatyö.
Ei heillä ole lakon avulla mitään mahdollisuuksia ajaa minkäänlaisia muutoksia mihinkään.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Raimo E. Laaksonen: Jos minulta vietäisiin liiton neuvottelemat etuudet, se olisi oikein enkä vastustaisi sitä. Neuvottelisin oma ehtoni työnantajan kanssa ja voisin jopa kilpailla muita hakijoita vastaan sillä, että vaadin vähemmän tai joustan enemmän.

En minä jaksa kaivaa netistä poliittisten lakkojen määrää 10 vuoden ajalta. Etsi itse, jos olet kiinnostunut luvuista :) Minulle on yhdentekevää, onko niitä ollut 10 vai 1, kunhan minun ei tarvitse niihin osallistua eikä ketään muutakaan painosteta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Juuri tuotahan työnantajat juuri kärkkyvät: " Neuvottelisin oma ehtoni työnantajan kanssa ja voisin jopa kilpailla muita hakijoita vastaan sillä, että vaadin vähemmän tai joustan enemmän"

Kumpaan suuntaan luulet palkkojen, työaikojen ja työsuhdeturvan menevän tuolla teidän tyylillänne. Aina löytyy joku "toivoton" joka on valmis tekemään työn halvemmalla ja nöyremmin kuin te.

Työnantajien toiveuni. Täydellisen joustavat työmarkkiinat ja vieläpä alaspäin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #55

Työmaan portin edessä on lauma töihin pyrkiviä, jolloin työnantaja sanoo:

-Aloitetaaan huutokauppa...kuka tulee tänään halvimmalla?
-neljä euroa

- Ihan hyvä alku...onko halvempia?
- kolme ja puoli

-Vieläkö on kellään kovempi nälkä?
-käheä ääni takaa huutaa kolme

- Ei muita tarjouksia...tänää voitti kolmen euron tarjous.
Muut voivat mennä kotiin kasvattamaan nälkää, jospa se huomenna olisi riittävän kova että päästään alle kolmen euron tunti.
HÄIPYKÄÄ MINUN TONTILTA KURJAT !

Huomenna on taas uusi huutokauppapäivä.

Tämä on se mistä joskus lähdettiin ja nyt liberaalipuolue haluaa tuohon palata.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #55

Pasi Anttila: Miksi minä en saisi kilpailla hinnalla tai joustavuudella? Ei se ole toivottomuutta. Voisin tehdä töitä halvemmalla/olla helpommin kutsuttavissa töihin ja neuvotella muita haluamiani etuja sopimukseeni. Se on kaupankäyntiä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Missä vaiheessa arvelisit sitten tinkineesi tarpeeksi? Olisiko esimerkiksi 9 euron päiväpalkka riittävän pieni. Sillähän nimittäin monet työttömät opettelevat työelämävalmiuksia:-(

Tiukaksi menisi tuolla joustolla!

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #75

Matti Kouri: En tekisi töitä noin halvalla tietenkään :) Tahdon pitää nykyisen elintasoni.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #105

Kommentissa 104 voisit tehdä töitä halvemmalla, mutta tässä kommentissa haluat pitää nykyisen elintasosi. Tyypillistä poliitikon puhetta.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #108

Jari Ojala: Elintasoni on sen verran minimalistinen, ettei se helposti horjahda.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #150

Sitä suuremmalla syyllä ihmettelen haluasi vielä alentaa palkkaa. Onko tosiasiassa kyse siitä, että et pysty tarpeeksi neuvottelemaan korkeammasta palkasta?

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Jalo ajatus tuo muitten kanssa kilpailu. Varmasti yllyttäjiä riittää. Joku pistää aina pikkuisen alle ja joustaa enemmän, jos kerran sinäkin.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #83

Jari Eeva: Muista, että hinta tai jousto eivät ole hoitoalalla ainoita kilpailuvaltteja. Persoona ja kokemus ovat isossa roolissa :)

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #106

Sinisilmäinen Kanerva unohtaa nyt, että on muitakin, sangen erilaisia aloja kuin hoitoala.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Suomessa eduskunta ja sen luottamusta nauttiva hallitus säätävät lait - siis ihan kaikki lait. Sitä varten jokaisella Suomen kansalaisella on yhtäläinen äänioikeus eduskuntavaaleissa. Yhtä äänioikeutettua työnantajaa kohden Suomessa on varmaan kymmenen työntekijää, joten työntekijöillä on yllin kyllin parlamentaarista voimaa työlainsäädäntöön vaikuttamiseksi. Mitään ylimääräisiä "lisä-ääniä" ei voi olla jaossa.

Vaikka Suomessa on mielipiteenvapaus, jokaisen luulisi ymmärtävän, että se ei sisällä oikeutta aiheuttaa vahinkoa ulkopuolisille, kuten tämän irtisanomislain yhteydessä tapahtuneet ylimitoitetut poliittiset lakot ovat taas tehneet.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Hannu olen kuulunut työssä ollessani liittoon ja edelleen sen eläkeläisjärjestöön. Oma järjestöni hoitaa pääsääntöisesti asiat neuvotteluteitse ei järjestämällä mielenosoituksia ja lakkoja.

Edunvalvontajärjestöjen pitääkin ajaa jäsentensä asioita mutta kyllä sen pitää huolehtia siitä, että "yhdellä" työntekijällä ei ole etuja joiden perusteella voi häiritä koko työyhteisön etuja!
Edunvalvontajärjestöjen tehtävä on puolustaa jäsenistön työsuhdeturvaa kaikissa sitä uhkaavissa tilanteissa. Silloinkin kun ne tulevat oman jäsenistöön kuuluvien työntekijöiden keskinäisissä suhteissa!

Politiikka kuuluu eduskunnalle, jonka päätöksillä pitäisi tukea kaikkia kansalaisia. Lapsia, eläkeläisiä, työttömiä ja työssä olevia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Etujärjestöt rahoittavat aina mieleisiään päättäjiä ja puolueita, ihan samoin toimii EK, kuin vaikka SAK.

Jos sen kokee omalta osaltaan vastenmieliseksi, kannattaa erota liitosta, sillä saa mielenrauhan ja sen jälkeen on itsensä kanssa hyvä olla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomi on viime vuosikymmenet ollut erittäin lakkoköyhä maa verrattuna 50-70 -lukuihin. Asiat on pitkälti saatettu kuntoon neuvottelemalla, ei sanelemalla ja uhkailemalla, niin kuin nyt näyttäisi olevan tapana.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Voihan sitä kuvitella elävänsä itsenäistä elämää ja olla osallistumatta mihinkään. Sellainen itsenäisyys on pelkkää kuvitelmaa. Kaikella elämisellä on sääntönsä, kirjoitetut tai kirjoittanattomat, mutta ne ovat olemassa. Päätös on sekin, että päättää olla päättämättä mitään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Huvittava tapaus oli tutussa äijäporukassa, kun eräs teräselementtimies mesosi, että hän erosi ammattiliitosta, kun saa työttömyystapauksessa YTK:stakin ansiosidonnaisen päivärahan.
Häntä valistettiin, että lakkotapauksessa menet sitten kiltisti töihin, tai olet vaikeuksissa, ja YTK ei anna minkäänlaista neuvontaa missään työsuhdeasiassa.
Hakeutui myöhemmin takaisin ammattiliittoon.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Siis palasi liittoon koska halusi lakkoilla? Eihän se ole mikään pakko, eikä tuossa ole mitään järkeä. Olen jonkun kerran ollut tilanteessa, kun muut työkaverit ovat menneet lakkoon. Minä en, tietenkään. Eikä siitä muuta haittaa ollut, kuin että duunikaverit olivat puhumatta noin viikon, itse asiassa helpotus sekin. Kerran jouduin jopa tekemään öisin töitä kun päivällä oli lakkovahdit ovella. Ylennyshän siitä tuli, ja reilu palkankorotus.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kanerva on hyvä esimerkki siitä kun ei oikein ymmärretä asian kuvaa.

Kanerva sanoi A-Talkissa kuinka hän haluaa itse neuvotella omat asiansa ilman että AY-liike sotkee asioita.

Seuraavassa lauseessa kuitenkin halusi varmistaa että on kuitenkin pelisäännöt ...toisin sanoen AY-liikkeen neuvottelema TES turvana ettei tule ihan peräpäästä raiskatuksi.

Täälläkin moni jaksaa haukkua kuinka liitot sitä ja tätä, mutta joka kesä ja talvi pitää loman ja nauttii lomarahoista.
Kuvitteleeko joku että ne lomarahat on itsestään niihin lomiin saatu?

Moni moni tekee ylitöitä ihan sen vuoksi että ne tuottaa duunarille hiukan paremmin kuin perustunnit, mutta narisee kun liitot sitä ja tätä.
Ei niitä prosentteja sielllä olisi ilman liittoja.

Työajat ei olisi kahdeksan tuntia vaan sen verran kun työnantaja aamulla sanoo....jos ei olisi sovittu kahdeksan tunnin päivästä.
Itsestäänkö se on tullut...EI.

Tämäkö pitäisi romuttaa ja alkaa jokaisen itse yrittää saada sovittua työehdot?
Kuvitteleeko joku oikeasti että meillä ei oltaisi kohta aasian tai afrikan työehdoissa jos ei ole selkeät pelisäännöt?.... voin sanoa että oltaisi kyse olisi vaan siitä kuinka nopeasti siirtymä saataisi toteutetttua.

Se että jossain on paska työntekijä, josta ei muka pääse eroon nykyisillä laeilla on höpö höpöä....kyse on yrittäjän tietämättömyydestä jos kuvittelee ettei paskoista duunareista pääse eroon.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Kerrotko muutaman tai edes yhden laillisen tavan, joka ei aiheuta kohtuuttomia taloudellisia rasitteita yritykselle, millä tavalla paskasta duunarista pääsee eroon?

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Kerrotko muutaman tai edes yhden laillisen tavan, joka ei aiheuta kohtuuttomia taloudellisia rasitteita yritykselle, millä tavalla paskasta duunarista pääsee eroon?

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Kerrotko muutaman tai edes yhden laillisen tavan, joka ei aiheuta kohtuuttomia taloudellisia rasitteita yritykselle, millä tavalla paskasta duunarista pääsee eroon?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kysymystä ei esitetty minulle, mutta voin antaa esimerkin.

Mikäli työntekiä aiheuttaa harmia työnantajalle tavalla joka on katsottavissa haitalliseksi toiminnaksi työpaikalla.

Työnantaja kutsuu työntekiän keskustelemaan kyseisestä asiasta ja dokumentoi käydyn keskustelun, pyytää allekirjoituksen asiakirjaan mistä selviää käyty keskustelu, sekä mitä on sovittu.
Paikalla voi olla työntekiän edustaja sekä työnantajan oma toinen edustaja jotka myös allekirjoittavat tämän asiakirjan.

Mikäli työntekiä jatkaa häiriökäyttäytymistä, työnantaja voi antaa kirjallisen varoituksen, perustuen aikaisempaan dokumentoituun keskusteluun.

Jos varoituksenkin jälkeen työntekiä ainavaan jatkaa häiriökäyttäytymistä, työn antajalla on oikeus purkaa työsopimus.

Työsuhteen purkamisessa ei ole irtisanomisaikaa, vaan työsuhde sekä palkanmaksu loppuu välittömästi.

Tällaisia työsuteen purkuja tapahtuu useita tuhansia vuositasolla suomessa, ja vain muutama sata etenee oikeuden ratkaistavaksi.

Liitot ei kovin helposti lähde riitauttamaan kyseisellä menetelmillä suoritettuja työsuhteen purkutapauksia, koska ne on dokumentoitu ja näin näyttö on riittävä työsuhteen purkuperusteille.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #58

Tuolla on selitetty asia aika simppelisti ja perustuu lakiin ei huhuun.

https://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #59

Työsuhteen purkaminen on ihan eri asia kuin irtisanominen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #60

Joo....kommentti oli tarkoitettu Lehtoselle kysymykseen kuinka pääsee eroon paskasta duunarista.

Ymmärrän että irtisanominen ja työsuhteen purku on eri asioita.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Kerrotko muutaman tai edes yhden laillisen tavan, joka ei aiheuta kohtuuttomia taloudellisia rasitteita yritykselle, millä tavalla paskasta duunarista pääsee eroon?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Mikko Raatikainen: Löyhän pohjan voi sopia eduskunnassa eikä sen tarvitse olla nykyinen TES missään nimessä. Työpäivien ei myöskään tarvitse olla kahdeksan tuntia. Lomista ja lomarahoista voi myös neuvotella paikallisesti.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ei työpäivien tietyssä porukassa halutakaan olevan kahdeksan tuntia....sen halutaan olevan 12 tuntia.
Eikä sinua mikään estä osallistumasta 12 tunnin verran päivässä työnantajasi ohjaamaan toimintaan.

Vai kuvitteletko että saisit yksin neuvoteltua työpäiväsi lyhyemmäksi kuin se kahdeksan tuntia sen vaikuttamatta palkkaasi....laskevasti?

Miten veikkaat työnantajien suhtautuvan lomarahoihin jos niiden soppiminen jätetään paikalliseksi?
Voin sanoa että neuvottelu olisi hyvin lyhyt.
"Tästä lähtien maksetaan ainoastaan ajalta jolloin olet töissä" ...*kops*...palaveri on päättynyt.
Ja ennenkuin alat sanoa että näin sen kuuluukin olla, niin kannattaa tutustua mikä on lomarahojen historia.

Sinä voit olla tosin poikkeustapaus joka on niin korvaamaton, että saisit sovittua itsellesi käsittämättömät työehdot, mutta 99.6% suomen työntekijöistä ei ole niin korvaamattomia, että työnantajat suostuisivat mihinkäään muuhun kuin nimelliseen korvaukseen sitä 14 tunnin päivästä.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #54

Mikko Raatikainen: En missään nimessä halua itselleni lyhyempiä työpäiviä. Jos työnantaja ei jousta neuvottelussa, en mene töihin kyseiselle työnantajalle, piste.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #107

Ups, ja sitten yhtäkkiä oletkin työtön tekemässä 9€/päivä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #132

Jos ihmisellä on osaamista, hänen ei tosiaan tarvitse olla kuntouttavassa työtoiminnassa. Osaavalle on aina työtä kunhan hinta on sellainen että asiakas on sen valmis maksamaan.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #136

Ei hyvää päivää kun on Pylkkönen pihalla, kuinka työmarkkinat toimii.

Tietysti jossain ohjelmointialalla asia voi olla noinkin, mutta kaikki ei ole ohjelmoijia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Liitot tekevät paljon hyvää, siinä on syy miksi maksan jäsenmaksua, olen silti jättäytynyt poliittisten lakkojen yms ulkopuolelle koska olen poliittisesti sitoutumaton.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En muista yhtään n.s. "poliittista" lakkoa tai muuta työtaistelutoimenpidettä joka ei kohdistuisi suoraan ay-järjestöjen edunvalvonnan alaisiin asioihin. Niin on kyse myös nyt tässä akuutissa asiassa eli hallituksen EK:n ja SY:n bulvaanina ajamassa työsuhdeturvan heikennysyrityksessä.

P.s. Ihan aikuisten oikeasti meillä on hyvin harvoja lakkoja sillä työtaistelutoimenpiteet joissa työnteko keskeytetään määräajaksi ei ole lakko vaan työnseisaus. Lakossa työnteko lopetetaan toistaiseksi, siis niin kauaksi kun sitten aikanaan eriksieen päätetään lakko lopettaa. Olisi syytä puhua asioista niiden oikeilla nimillä niin itsekin saati muiden ymmärtäminen olisi helpompaa.

P.p.s. Viitasen kaltaisia ihmisiä on totuttu pitämään n.s. "toisen perseellä tuleen istujiksi". Siis ihmissiä jotka mielellään katselevat sivusta kun toiset hoitavat hankalat hommat.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Jorma Myyryläinen: Olisin itse valmis hoitamaan hakalat hommat eli neuvottelemaan työnantajan kanssa koko sopimukseni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luotan a-järjestöjen kykyyn neuvotella enemmän kuin omiini, taitojen kuin myös nauvotteluissa tarvittavan painoarvon suhteen.

Sitä paitsi nykyinen TES-järjestelmä ja lait, joihin ay-liikkeen on edunvalvonnan nimissä myös pyrittävä vaikuttamaan, rakaavat väin minimit. Niiden päälle jää sijaa sekä henkilökohtaisille työsopimuksille kuin paikalliselle sopimisellekin. Molemmissa toki tarvittaisi solidaarista joukkovoimaa tarjoamaan vahvempaa neuvotteluasemaa työntekijöille.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

En epäile ettetkö olisi valmis, mutta olen varma että jonkin aikaa neuvoteltuasi tulisit siihen johtopäätökseen että haluat sen joukkovoiman takaisin.

Millään tavalla nuoruuttasi halveksimatta, mutta 24v opiskelijana sinulla on vielä vähän ruusuinen kuva työelämästä ja siitä kuinka siellä asiat toimivat.
Varsinkin terveydenhoitolalalla jota oliskelet...profiilisi mukaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mitä asioita jättäisit sopimatta verrattuna nykyisiin työehtosopimuksiin verrattuna.
Kenenkään aika ei riitä kuvaamaasi pelleilyyn.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #92

Mauri Lindgren: Tekisin muun muassa pidempiä työputkia ja lisäisin myös varalla oloa, jolloin voisin olla parempaa palkkaa vastaan kutsuttavissa töihin parin tunnin varoitusajalla useasti.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #109

Mikä nykyisissä sopimuksissa tuon estää?
Miksi et sovi jo näillä ehdoilla noista paremman palkan "päivystyksistä"?

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen Vastaus kommenttiin #128

Hoitoalan tessissä on rajoituksia työvuorojen ja viikkotyön pituuksille.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Miksiköhän elintaso on korkein niissä maissa, joissa on voimakas ammattiyhdistys?

Pekka Pylkkönen

Paskapuhetta. Elintaso on korkein niissä maissa joissa on korkein työn tuottavuus ja työllisyys.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Miksiköhän työn tuottavuus ja työllisyys on korkein niissä maissa, joissa on voimakas ammattiyhdistysliike?

PS. En ole itse ollut mukana ammattiyhdistysliikkeen toiminnassa. En edes jäsenenä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #69

Itse asiassa tilanne on työllisyyden osalta juuri päinvastoin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #81

Sveitsissä on käytössä yleissitovat työehtosopimukset myös hoiva-alalla.Mikä on sinun esimerkkimaa?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #69

Ensin tulee tuottavuuden kasvu, sitten paremmat työehdot. Ei toisin päin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Omaa poliittista mielipidettäni en ole sitonut kenenkään toisen mielipiteeseen. Vaikka liittoon kuulunkin, en ole antanut liitoille lupaa toimia demokraattisesti valittua kansanedustuslaitosta vastaan. Oma kantani erilaisissa tilanteissa on yksin minun. Ei edes keilaseurani, lasten koulun vanhempainyhdistys taikka Kennelliitto voi luvata osallistumistani niiden kampanjointiin. Kyllä niistäkin kysytään, haluaisinko tulla niiden järjestämiin erilaisiin aktiviteetteihin mukaan. Päätösvallan osanottamisesta pidän itselläni.

Kanerva Viitanen,
olen kanssasi kovin paljon samaa mieltä. Ammattiyhdistysliikkeen politisointi ja politikointi on huono asia kaikelta kannalta katsottuna. Poliittisen lakon valmistelu ja sellaisen aiheuttaminen on ammattiyhdistykseltä äärimmäisen huono ratkaisu. Itse olen valmis lakon alkaessa ryhtymään rikkuriksi. Liitto saattaa minut siinä tapauksessa erottaa. Niin siis käyköön, jos käydäkseen. Säästän sen jälkeen vuositasolla pitkän pennin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tiesikö ay-liike yhteisvaluuttaan siirryttäessä että tulevat joustot vientimarkkinoilla tapahtuvat palkanalennuksina ja työsuhdeturvan heikennyksinä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jollei tienneet, olivat kovin ymmärtämättömiä. Tämähän tapahtui itseasiassa jo siinä vaiheessa, kun valuuttamme kytkettiin ECUun sidotulla kurssilla.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kyllä ne tiesivät ja siksi sinne rakennettiin puskurirahastoja, joita ei kyllä ole käytetty siihen tarkoitukseen, johon ne perustettiin.

Juri Sivonen

Menenkin heti maanantaina pyytämään oh:lta palkankorotusta, katsotaan kestääkö 30 sekuntia ennen kuin nauretaan ulos

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen kerran pyytänyt palkankorotusta koska satuin olemaan työyhteisön parhaiten koulutettu henkilö ja otin siksi tietyistä asioista muita suuremman vastuun mm,ssa lääkehuollosta ym. Esimies hymähti ja sanoi että saahan sitä pyytää, mutta ei tule. Yksityisellä puolella esim. yksityisissä hoitokodeisa hoitajien työolot vielä paljon huonommat kuin julkisella missä minä olin. Palkat huonommat, siellä töissä miltei vain kokematonta väkeä, kaikki eivät osaa suomea ja lääkehuolto ja sairauksien tunteminen heikohkoa. Puitteet hienot mutta sisältö huono.

Yksittäinen työntekijä ei todellakaan pärjää työnantajaa vastaan. Ehkäpä pikkuruisissa työyhteisöissä on toisin, niissä ehkäpä kavereita työnantajan kanssa, sellaisissa alle viiden työntekijän yrityksissä - En tiedä?

Vesa Partanen

Selkeää ja oikeaa, perusteltua argumentointia. Lisää ihmisiä, kuten Kanerva Viitanen ja hyvä tulee.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Aloittaja puhuu minimipalkasta. Siis työnantaja maksaa niin vähän kuin mahdollista. Oikea termi on vähimmäispalkka, jonka alle ei alalla saa mennä. Sen kun vaan pyydät minimipalkkaa! Silloin sakotetaan tyhmyydestä, eikä ole liitto tukena.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Minua surettaa keskustelijoiden tietämättömyys.Saksa taitaa olla viimeinen Euroopassa minimipalkan käyttöönottajista.
Kysymys kuuluu:Keiden vaatimuksesta?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ay -liikkeen ajaessa jäsenilleen yhä parempia etuja ja palkkaa, yritykset pystyvät työllistämään vastaavasti vähemmän ihmisiä tai pahimmasta tapauksessa siirtävät tuotantoa pois Suomesta. Asia on hyvin yksinkertainen ja jokainen sen ymmärtää.

Nyt kun tämä hallitus on hieman yrittänyt ajaa työttömien asiaa (eli parantaa työllisyyttä), on pistetty lakot pystyyn - sellaista on ay-liikkeen solidaarisuus tänä päivänä.

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Työmarkkinapolitiikka kuuluu aina enemmän työmarkkina järjestöille, kuin hallitukselle. Ei Suomi voi olla maa, jossa hallitus neljän vuoden välein muuttaa työelämän lainsäädäntöä omien etujärjestöjensä ja ideologiansa mukaan. Siitä ei kerta kaikkiaan tule mitään muuta, kuin jatkuvaa epävarmuutta työmarkkinoille. Koskaa ei tiedetä mitä on tulossa. Työmarkkinajärjestöt pystyvät tekemään pitkäjänteistä työmarkkinapolitiikkaa ja pöydässä pitää olla hallituksen mukana. Oletteko vielä samaa mieltä, jos seuraava hallitus vetää kikyn ja eriarvoistava irtisanomuslain pois? Entä jos keikuttaa venettä toiseen suuntaan ja laittaa työpäivät kuusi tuntisiksi, jotta työ jakautuu tasaisemmin? Sitten on niiden ihan turha valittaa, joiden mielestä hallituksilla on oikeus tehdä tyhmiä ja lyhytnäköisiä päätöksiä työlakien muuttamiseksi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kanerva, kaikilla on tietenkin oikeus olla mitä mieltä tahansa - myös olla itsekäs.

Mielestäni sinun kirjoituksessasi oikeastaan loistaa juuri se läpi. Tämä asia ei koske sinun alaasi ja silloin sinun on helppo olla "periaatteellinen".

Mutta mitä jos jokin lakiehdotus koskisi juuri sinun alaasi? Sanotaan vaikkapa, että terveydenhoitoalalla pitäisi tehdä ilta- ja yötöitä ilman lisiä. Olisitko silloin samaa mieltä? Ja tärkeimpänä kysymyksenä: olisitko silloin iloinen siitä, että myös muut alat tukisivat sinua?

Pidän yleistä asennettasi ihmeellisenä. Aivan kuin demokraattinen yheiskunta tarkoittaisi sitä, että eri tahot eivät lain puitteissa voisi pyrkiä vaikuttamaan yhteiskuntaan. Aivan kuin meillä olisi vain yksi ja ainoa taho - eduskunta - joka päättäsi yksinvaltiaan tapaan kaikesta huomioimatta yhteiskunnan muiden tahojen mielipiteitä.

Oletko todellakin sitä mieltä?

Pekka Pylkkönen

Lakko vahingoittaa yhteiskuntaa. Se laskee kokonaistuotantoa ja sitä myöten verotuloja. Vähemmän vahinkoa syntyisi vaikka sillä että liiton herrat polttaisivat muutaman auton jossain lähiössä.

Taloudellisten terrori-iskujen tekemisestä, kuten lakoista, pitäisi seurata täysi korvausvastuu.

Itse teen mielelläni ilta- ja viikonlopputöitä ilman lisiä koska vastineena saan täysin joustavat työajat. Tiedätkö, ihmiset osaavat sopia työnantajansa kanssa työehdoista molempia hyödyttävästi tavoilla joita TESsissä ei ole osattu ajatellakaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Meinasin linkittää erään nuoren demariaktiivin mielipiteen lakoista, mutta aiheuttaa sen verran myötähäpeää, että enpä viitsinytkään. Twitteristä löytyy...

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Nimenomaan näin. Ikävä kyllä tätä ei sallita ainakaan kaikille Suomessa. Ei myöskään alle Tessin palkkoja, vaikka itse haluaisikin. Tämä oli yksi tärkeä syy Suomesta lähtööni.

Käyttäjän kanervaviitanen kuva
Kanerva Viitanen

Johan Lindholm: Ei muiden alojen tarvitse tukea minun alaani. Jos alaltani poistettaisiin lisät, vaihtaisin alaa. Toisaalta, jos meillä ei olisi yleissitovuutta, niin hakisin töihin työnantajalle, joka ei luovu lisistä ;) Yleissitovuuden takia myös huonot poliittiset päätökset koskevat kaikkia työnantajia.

AY-liike voi vaikuttaa yhteiskuntaan levittämällä tietoa ja keskustelemalla - ei jyräämällä eduskunnan yli. Millään järjestöllä ei pidä olla sellaista oikeutta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Voi hyvät hyssykät. Sinulla tuntuu olevan rajattomat mahdollisuudet työllistyä mihin ja miten haluat. Tai sitten elämää suurempi itsetunto. No, elämä koulii.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Toisaalta, jos meillä ei olisi yleissitovuutta, niin hakisin töihin työnantajalle,"

Vaikea uskoa, että joku on näin sinisilmäinen.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Eipä tarvitse äänestellä "liberaalipuoluetta".

Markku Keinänen

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi, valitettavasti olen erimieltä kanssasi. En näe että irtisanomislaki sanottavammin lisää työllisyyttä, sillähän tätä perustellaan.
Työntekijä tässä valitettavasti joutuu löyhään hirteen, kun jokainen työpaivä on ns koeaika päivä. Kuinka moni työntekijä jaksaa olla koeajalla koko työuransa, ehkä sinä. Tuntuu kummalliselta jos työnantajat eivät osaa arvioida työntekijöitään jo pidennetyn koeajan aikana, lisäksi työnantajahan voi uusia työntekijöitä katsella opiskelijoiden työharjoittelun, työkokeilujen yms. Kautta.
Tällä mahdollisella lailla ollaan luomassa epätasa-arvoa tähän tasa-arvon maahan. Politiikka valitettavasti kuuluu työelämään niin pitkään kun eduskunnan säätämiä lakeja pitää noudattaa joten toivon todella että nämä demokraattisesti valitut kansanedustajat painavat sitä nappia mitä haluavat eivätkä sitä mitä ns. Puoluekuri vaatii. Mielestäni demokratiaan ei kuulu puoluekuri vaan kansanedustajan tulee uskaltaa äänestää sitä mitä haluaa eikä sitä mitä puolue vaatii!

Hannu Wegelius

On aivan selvä, että ammattiliittoja tarvitaan. Selvää on myös, ettei aina voi miellyttää kaikkea. Itse olen perus suomalainen, enkä kannata demareittein useimpia asioita. Mutta liittoja tarvitaan ja pitävät parhaiten työntekijöiden eduista kiinni ja niillä on myös keinoja vaikuttaa asioihin. Yksityinen liitto, ei elo hyvä työläisille, eikä mikään korvike. Työnantaja pystyy tekemään paljon huonompia sopimuksia työntekijälle, ilman liittoa. Työnantajakin voi olla hyvin huono ja kieroutunut. Olkaa tyytyväisiä liittoihin, joihin kuulutte.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Vapaamatkustaja Kanervalle tietysti kelpaavat kaikki hoitoalan liittojen neuvottelemat etuudet. Et sinä niitä itse yksin pysty töihin mennessäsi neuvottelemaan ja mitä tulee poliittisiin lakkoihin, ne ovat YKn ja ILOn päätöksillä laillista toimintaa. Milloin muuten viimeksi maassamme on ollut poliittinen työtaistelu? ..poliittiset mittasuhteet sai jokunen vuosi sitten kokoomuslaisen sairasnhoitajaliiton puheenjohtajan junailema työtaistelu kun haitte joukkoirtisanoutumisen uhalla itsellenne palkankorotuksia..sinullekin tietysti vapaamatkustajana ja rikkurina korotukset kelpasivat..vai etkö huolinut likaisia kiristysrahoja palkkasi jatkeeksi?
Ja mitä tulee irtisanomislakiin, se mitä suurimmassa määrin kuuluu kyllä ay- liikkeelle ja sinunkin etuja ajavalle hoitoalan liitolle..naurettava väite on myös, että minä vaihdan alaa jos etujani heikennetään..toivottavasti muiden alojen liitot pystyvät neuvottelemaan tarvittaessa painostuskeinoin, että alaa vaihtaessasi siellä pysyvät työehdot heikentymätyöminä ja joku neuvottelee mys teille vapaamatkustajille riittävän ansioturvan..yksin sinua viedään neuvottelutilanteessa kuin litran mittaa.

Pekka Pylkkönen

Jos olet itse kyvytön neuvottelemaan tai huolehtimaan omista asioistasi, se ei tarkoita että kaikki olisivat yhtä kyvyttömiä. Kun yleissitovuus poistetaan, sinulle jää edelleen vapaus maksaa liitolle siitä että he hoitavat sopimisen puolestasi. Muilla ei vain ole velvollisuutta heittäytyä Hakaniemen setien ja tätien holhottavaksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen."

En kyllä ymmärrä, että mitä taitoja tarvitaan siihen, että haluaa neuvotella vähimmäisehtojen alle menevistä työehdoista. Kieltäytyyköhän joku työnantaja?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #122

Olisi kyllä kiva tietää mitä pylkkösen työsopimuksessa tulisi lukemaan eriävästi jos tuo yleissitovuus poistuisi?
Matalempi palkka? pidempi työpäivä? Ei kesälomia? Kustannat omat työkalut ja työvaatetuksen? kaikki nämä?

Ja kaikistahan näistä voi ilman sopimusta luopua, en usko että yksikään työnantaja laittaa vastaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #123

Esimerkiksi työaikoja koskeva sääntely jäisi pois ja vastaavasti myös vuorolisät. Lomat pidettäisiin viikon jaksoissa koska se sopii molemmille parhaiten. Palkka maksettaisiin kerran kuussa.

Monia asioita, jotka nyt ovat kiellettyjä mutta jotka molemmat haluaisivat.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #125

Ei taida pelkän yleissitovuuden poistaminen toimia toivomallasi tavalla. Monet asiat on sovittu laeissa, joten niitä pitää sitten vielä muutella, jotta jokainen pääsee sopimaan itse työsopimuksensa. Alla Työaikalaki, sitten Työsopimuslaki jne.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960605

Homma taitaa mennä niin, että alarajan määrää laki ja sitten työehtosopimuksella haetaan siihen parannuksia alarajojen suhteen. En edelleenkään ole lakimies, mutta joku voi oikaista.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #127

127. Hyvä huomio, taitaa Pylkkösen unelmat toteutua vasta kun koko työelämää koskeva lainsäädäntö menee remppaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #134

Minua häiritsee tässä yleisitovuuskeskustelussa se, että mitä oikein sen poistolla haetaan? Onko ala- vai ylärajat liian tiukkoja? Parempia ehtojahan voi jo nyt hakea (tosin mielestäni niissäkin on rajoja), mutta alarajoissa on "perälauta". Käytännössä reilusti yli puolet järjestäytyneistä työnantajista ja työntekijöistä on hyväksynyt nämä alarajat, josta sitten seuraa yleissitovuus, joten laaja kannatus niillä on. Palvelisiko alarajojen poisto joiltakin työnantajilta vapaata kilpailua vai vääristäisikö se yrittäjien kilpailua?

Irtisanomislaki taas koettelee kolmikantaisen sopimisen rajoja. Työehtosopimukset on voimassa, joten työehdoista on yhdessä sovittu valtion edustajien, työnantajien edustajien ja työntekijöiden edustajien kanssa. Ehdotettu laki kyllä ilmiselvästi liittyy työehtoihin, joten sen kolmikantainen valmistelu on minusta perusteltua. Voiko hallitus/eduskunta sitten jyrätä lain voimaan, tietenkin voi ja tietenkin saa. Työrauhan vallitessa muutokset ehtoihin ovat kieltämättä vähintäänkin hankalia, joten seurauksia tietenkin tulee. Pidän paljon parempana sitä, että eri tahot yhdessä neuvottelevat asiat sovintoon, jolloin kaikki osapuolet voivat vaikuttaa neuvottelemalla asiaan. Nyt nähdään, että mitä sanelemalla saadaan aikaan. Kiky-sopimus osoittaa, että hankalistakin asioista saadaan tulos aikaan, kun perusteet muutoksille riittävät muutoksiin. Nurkkaan ajettu eläin on vaarallinen, samoin on nurkkaan saatettu asia.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #135

Sanoisin, että alarajat pois, niin me duunarit saisimme oikeasti kilpailla työpaikoista. Vaikka sitten 3€ tuntipalkalla, jos tarve vaatii. Riippuu tietenkin alasta, mutta ainahan voi kouluttautua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pylkkönen kirjoitti: "Kun yleissitovuus poistetaan, sinulle jää edelleen vapaus maksaa liitolle siitä että he hoitavat sopimisen puolestasi. "

Mihinköhän asti hän mahtoi ajatella?

Jos yleissitovuus nykymerkityksessään poistetaan, ei liiton sopimisella ole merkitystä sillä työnantajan ei sitä halutessaan tarvitse noudattaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #138

Tottakai tarvitsee jos liitto käy puolestasi firmassa näin sopimassa. Kyse on nimenomaan sopimisesta. Liittojen harrastama ylhäältä määräily jää vain historiaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #139

Liitto ei käy sopimassa yhtään mitään jos työnantaja ei halua sopia. Liitto jää portin ulkopuolelle jos työnantaja ei sitä aukaise ja jos yrittävät väkisin, yhteiskunnan väkivaltakoneistot tulevat auttamaan nimenomaan työnantajaa.

Liitot eivät pysty määräämään yhtään mitään vaan parhaimmillaankin pystyvät vain sopimaan joistakin reunaehdoista, valitettavasti. Tässä suhteessa meillä olisi paljon tekemistä jotta sopijapuolet olisivat tasavertaisessa asemassa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kanerva, valitettavasti blogistasi ja kommenteista näkyy se kuuluisa kokemattomuus, isoimmat ongelmat tulevat sieltä mitä et voi sopia työsopimuksessa, esim. työtaakka, joudutko tekemään vaarallista työtä ilman asianmukaisia varusteita koska ne maksavat liikaa, tilanteita on vaikka miten paljon.

Esimerkiksi työnantaja voi vähentää henkilöstöä niin että oletkin yksin mahdottoman työmäärän kanssa ja työnantaja toteaa että ne työt on hoidettava.

Uhoat että vaihdat alaa jos ei miellytä, elämä kun ei välttämättä tälläistä salli, jossain vaiheessa on sitä asuntolainaa, autolainaa, laskuja pino mitä pitäisi maksaa ja alan vaihto vie sen reilu pari vuotta, lapsia ehkä koulussa, jne. Siinä sitten se karisee se uho hyvin nopeasti ja huomaat että joudut taipumaan työnantajan vaatimusten edessä kuin korkkiruuvi ja eikä se välttämättä edes riitä.

Kaikkea näitä tapahtuu jo TESsien kanssa, et oikeasti tiedä/ymmärrä mitä vaadit jos haluat että sopiminen laajenee työehtosopimusten ulkopuolelle.

Hyvät työnantajat on todella harvassa joilla on oikeasti suhteellisuuden tajua. Onnea etsintään.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Vissiin se on pakko uskoa, että suomalaisella yrittäjällä on jonkinlainen riistogeeni ja suomalaiset työntekijät on pääosin täysiä heittopusseja, kun työehtojen pitää olla pilkulleen, työpäivän rakennetta myöten kuvaten kirjattu liiton toimesta.

Muualla Euroopassa ei tällaista pilkuntarkkaa sääntelyä tarvita, koska työnantajat ja työntekijät osaavat neuvotella tasapainoiset työsopimukset itse.

Käyttäjän JaakkoVisnen kuva
Jaakko Väisänen

Miksi et nyt voi neuvotella omaa palkkaasi reilusti ylöspäin, jos kerran olet niin erinomainen? Ei tes sitä estä, se määrää vain minimi palkan. Jos sairaanhoitajat saisivat neuvotella palkkansa, ne laskisivat reilusti. Samoin monella muulla alalla.

Käyttäjän ViljamiKallio kuva
Viljami Kallio

Ikävä huomata kuinka yrität osoittaa nokkelaa ja uutta ajattelutapaa. Kuitenkin olet hakoteillä todellisista luvuista ja vaikutuksista.

Kirjoitat kuinka suurinta osaa sairaanhoitajista ei kyseinen työtaistelu koske millään tavalla. Kuitenkin sosiaali-ja terveysalan yrityksistä noin 95% on ns. Mikroyrityksiä, hieman yli 17 000 yritystä. Irtisanomislaki koskee juuri näitä yrityksiä,lähihoitajat, terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat.

Toimituksen poiminnat